Večerná obloha ponúkne pohľad na zákryt Saturnu Mesiacom

21.05.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 21. mája (TASR) - V utorok večer ponúkne obloha veľmi pekný astronomický úkaz - zákryt planéty Saturn Mesiacom. Začne sa približne o 21.30 a potrvá do 22.36 hod.
"Mesiac bude deň pred prvou štvrťou a úkaz nastane v pomerne priaznivej výške nad západným obzorom 38° pri vstupe a 28° pri výstupe planéty spoza Mesiaca. V prípade bezoblačnej oblohy bude úkaz ľahko pozorovateľný malým turistickým alebo poľovníckym ďalekohľadom, tzv. triédrom, " informoval TASR Július Koza z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici. Záujemcovia si môžu uľahčiť a spríjemniť pozorovanie pomocou statívu, prípadne jeho improvizovanej náhrady, na ktorý triéder upevnia.
K prvému kontaktu dôjde približne o 21.30 h letného stredoeurópskeho času (LSEČ). Saturnov prstenec začne miznúť za neosvetlenou časťou Mesiaca. Vstup planéty za Mesiac potrvá asi minútu. Približne po hodine sa Saturn začne opäť vynárať, tentoraz spoza osvetlenej časti mesačného disku. Úkaz sa skončí, keď celá planéta vystúpi spoza Mesiaca.
"Vstup bude lepšie pozorovateľný ako výstup, pretože sa bude odohrávať na neosvetlenej strane Mesiaca a vyššie nad obzorom. V čase úkazu budú Saturn a Mesiac na hranici súhvezdí Lev a Rak, " konštatoval J. Koza. Doplnil, že najjasnejšia hviezda Leva Regulus bude vľavo od oboch telies. Scenériu nad západným obzorom bude dopĺňať neprehliadnuteľná Venuša - po Mesiaci druhý najjasnejší objekt na oblohe. Venuša bude vpravo od Mesiaca, bližšie k horizontu.
Majitelia videokamier a digitálnych fotoaparátov sa môžu pokúsiť získať pekné snímky zoskupenia týchto telies nad večerným horizontom.
Ďalšie informácie o úkaze záujemcovia nájdu na stránke astronomickych noviniek Astronomického ústavu SAV, Tatranská Lomnica: www.astro.sk/news/.
 

Vyberte región